Bem-Bir-Sen’in Tarihi Konağı Afrika Ev Sanatları Pazarı ve Kültür Evi Oldu
Bem-Bir-Sen Ankara Hamamönü’nde bulunan tarihi konağını, Cumhurbaşkanlığının himayesinde açılan “Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültür Evi”ne tahsis etti. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın muhterem eşi Emine Erdoğan, himayesinde gerçekleştirilen Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültür Evi’nin açılışını yaptı.
Dışişleri Bakanlığı’nın koordinasyonunda, BEM-BİR-SEN, MÜSİAD, TİKA ve THY’nin katkılarıylagerçekleştirilen projenin açılış töreni, Ankara’nın tarihî semti Hamamönü’nde gerçekleştirildi.
Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay, Genel Başkan Yardımcısı Alper, Afrika Birliği’nin kuruluş günü olan 25 Mayıs’ta hayata geçirilen projenin açılış törenine iştirak ederken, programda Burundi, Somali, Etiyopya, Nijerya, Gine, Mali, Uganda, Gana, Gambiya gibi bazı Afrika ülkelerinin devlet başkanlarının eşleri ve bakanlarının yanı sıra; milletvekilleri, bakan eşleri, büyükelçiler ve eşleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de hazır bulundu
Programda Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Afrika Kıtası Ülkeleri Birliği (ASHOM) Başkanı Fozia Djama Oudine, Nijerya Devlet Başkanı Yardımcısı’nın eşi Oludolapo Olutosin Osinbajo, Uganda Başbakanı’nın eşi Jocelyn Rugunda, Etiyopya Başbakanı’nın eşi Roman Tesfaye ve Mali Devlet Başkanı’nın eşi Keita Aminata Maiga proje ile ilgili birer konuşma yaptı.
Türkiye’de eğitim gören Afrikalı öğrencilerin konuşma yaptığı ve Türk şiirinden örnekler sunarak katkı verdikleri açılış töreninde, ev sahibi olarak kürsüye çıkan Emine Erdoğan konuklara hitap etti.
EMİNE ERDOĞAN’DAN BEM-BİR-SEN’E TEŞEKKÜR
Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültür Evi’nin; Türkiye’deki Afrika varlığı için bir buluşma mekânı ve kalplerin buluştuğu bir gönül köprüsü işlevi göreceğini söyleyen Emine Erdoğan, Bem-Bir-Sen’in kendi mülkü olan binayı proje kapsamında Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültür Evi olarak tahsis etmelerinden dolayı Bem-Bir-Sen Genel Merkezi’ne teşekkür etti.
Emine Erdoğan, Türkiye’nin Afrika’ya bakışını anlattığı konuşmasında, 2005 yılından itibaren Türkiye-Afrika ilişkilerinin, güçlenen bir seyir izlediğini, Afrika açılım politikasının, derinleşerek Afrika ortaklık politikasına dönüştüğünü belirterek, “Türkiye’nin Afrika’ya dair tek arzusu, kıtanın barış ve istikrarına katkı sağlamaktır. Afrika’nın kaynaklarının, yine Afrikalılara fayda sağlayacak şekilde geliştirilmesidir. Sömürgeciliğin izlerinin olabildiğince silinmesidir. Bu nedenle, ‘Afrika sorunlarına Afrika çözümleri’ ülkemizin temel politikasıdır” diye konuştu.
Yaşanan iç çatışmaların, darbelerin, terörün ve bunların sonucu ortaya çıkan istikrarsızlığın Afrika’nın gücünü elinden aldığını ve yoksulluğun yanı sıra birçok eğitim ve sağlık sorunu doğurduğunu kaydeden Emine Erdoğan, en büyük zorluğu da kadınların ve çocukların yaşadığına dikkat çekti.
“PROJE, ADİL BİR PAZAR ANLAYIŞIYLA ORTAYA ÇIKTI”
Eşi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a refakatle gittiği Afrika ziyaretlerinde, kadın ve çocuk alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarını ziyaret ettiğini, sorunlarını dinlediğini ifade eden Emine Erdoğan, bu ziyaretler vesilesiyle Afrikalı kadınların ortaya koyduğu el emeği ürünlerinin, hak ettiği değerin altında ihraç edilerek, batılı ülkelerde pahalı butiklerde satıldığını öğrendiğini aktardı.
Bu gerçekten hareketle, Afrikalı kadınların el emeği, göz nuru ürünlerinin, hak ettikleri değerde Türkiye’de satışa sunulabileceği fikrinin ortaya çıktığını ve Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültür Evi projesinin adil bir pazar anlayışıyla böyle ortaya çıktığını dile getirdi.
“AFRİKA EL SANATLARI PAZARI VE KÜLTÜR EVİ BİR HAYIR ÇARŞISIDIR”
Burada, kâr amacı gütmeksizin yapılacak satıştan elde edilecek gelirin Afrikalı kadınlara döneceğinin altını çizen Emine Erdoğan, “Afrika Evi; din, dil ve ırk ayrımı yapmadan tüm kadınların sorunlarına duyarlılığımızın ifadesidir, kardeşliğimizin nişanesidir. Kâr amacı gütmeksizin buradan elde edilecek tüm gelir, Dışişleri Bakanlığımızın ve sivil toplum kuruluşlarımızın nezaretinde, Afrikalı kadınlara gönderilecektir. Bu yönüyle, Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültür Evi, bir hayır çarşısıdır. Afrikalı kadınların aile bütçesine katkı yanında, eğitim ve sağlık sorunlarına mütevazı bir katkı olacaktır” şeklinde konuştu.
Afrika Evi’nin aynı zamanda bir kültür evi olarak tasarlandığını; Türkiye’deki Afrikalı öğrencilerin ve misyonların burada buluşup, kültürel etkinlikler düzenleyebilecekleri de sözlerine ekleyen Emine Erdoğan, projeye emek veren herkese teşekkür etti.
Açılış konuşmalarının ardından Emine Erdoğan ve beraberindeki protokol tarafından, 19. yüzyıl sivil mimarisine uygun olarak yapılan bir Ankara konağında, Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültür Evi’nin açılış kurdelesi kesildi.